Mina raser: Löpanka

Löpankan härstammar från  den indiska löpanden, som i mitten av 1800-talet importerades till england för att öka produktionen av ankägg. Den indiska löpanden är nämligen en duktig värpare och kan värpa upp till 300 ägg per år. I England korsades den indiska löpanden med en vanlig anka och avkomman gavs namnet löpanka.

Löpankan är en ganska liten anka som väger runt 2 kg. De har en överdrivet upprätt hållning och det beror på att fötterna sitter långt bak. Har man några stycken så springer de oftast omkring på rad. Löpankan finns i flera olika färger.

Här är lite bilder från feathersite.com



 
   


Ällingar m.m.

För nästan en vecka sedan kläcktes här hemma fyra små löpanksällingar. Dom är sötare än socker men är inte tillräckligt stilla för att fastna på bild tyvärr...

Kajsa ligger allt plattare på sina ägg. Men jag vet inte om hon har slutat att lägga ägg för att helt ruva än. Jag tror att det ligger närmare 15 ägg i boet nu. Hon ligger i boet hela dagarna, men om man öppnar till hennes hus kan det hända att hon går ut en sväng framåt kvällen. Vilket jag inte riktigt gillar eftersom jag är rädd att räven ska ta henne. Såg nämligen en stor räv på andra sidan vägen ner mot sjön för inte så länge sedan. Och nog tyckte jag att han spanade upp mot ladugården och mina djur.

Med hönsen är det bara fint. Kycklingar och unghöns växer sig stora. Första kullen är snart fem månader. En av tupparna där börjar bli riktigt kaxig så det blir nog snart frysen för hans del. Men det vore ju bra om jag kunde vänta in kullen efter så jag slapp slakta så många gånger.

Här händer det grejer!

  • I förra veckan kläcktes det åsbokycklingar här som ska flytta hemifrån på torsdag.
  • En inhägnad till ankorna har påbörjats. Bara kvar att spika upp nätet.
  • Kajsa visar tecken på att vilja ruva. Hon har sparat strax över 10 ägg och byggt en fint bo. Pilla på äggen får man inte göra för du blir hon riktigt sur...
  • Vaktlarna är nu så stora att de alldeles snart kan könssorteras med säkerhet. Just nu ser det ut att vara 10 tuppar och endast fyra hönor, suck.
  • Har sparat lite vaktelägg så att jag själv kan kläcka fram en ny avelsgrupp till mig själv.

Det var nog allt för nu!


RSS 2.0