Kycklingflytt.

Kycklingarna är nu i stort sett fullfjädrade och har flyttat in till de stora hönsen. Jag har ställt i ordning en liten egen hörna till dem med kompostnät och lite annat smått och gått så de går inte tillsammans med de stora hönsen än. Sen har dom värmelampa över sig fortfarande. Men när jag var ute för att säga godnatt och ta in äggen låg de i en hög långt från lampan så vi får väl se hur länge de behöver den.

Kycklingarna varierar väldigt mycket i storlek också. Störst är de två tupparna som föddes ur lohmanäggen. Sen kommer blandisarna varav den minsta är den hönan som föddes ut ett åsbo ägg. Minst är såklart de fyra små dvärgkochinerna. Så söta!

Ankor, ankor...

Hur ska jag övertyga min man att få skaffa ett par ankor? Vad är det för skillnad på att ha ett par extra hönor eller ha ett par extra ankor. Båda lägger ägg, de äter liknande mat och båda går alldeles utmärkt att stoppa i frysen för senare konsumtion.

Jaja, så länge kan man ju fantisera om vilken sort man skulle skaffa sig i så fall...

Löpanka


Svensk blåanka


Pekinganka


Cayuga


Detta är väl några av mina favoriter. Blå ankan är så vacker i sin blåa färg, finns nog även som silver/spättat och svart tror jag. Löpankorna som på engelska heter "runner ducks" ser bara för roliga ut, dessutom har jag läst att dom lägger rätt bra med ägg också. Åh, vill ha...

Tuppar, tuppar...



Första kullen består av majoriteten tuppar...
Sju tuppar (markerade med blått) och fyra hönor (markerade med rött).

Nån som behöver en tupp?

Vaktlarna

Är sex veckor och i stort sett vuxna nu! Så idag när jag städade hos dom passade jag på att göra skumtestet på samtliga och dela upp dem lite så de inte går så trångt.

I den nya tvåvåningsburen går nu överst en liten ihopsatt avelsgrupp med 1 honungsfärgad tupp, 2 honungsfärgade hönor och en viltfärgad höna. Den tuppen skummade mycket och galer även en hel del. Han jagar även de små hönorna och försöker para sig med dem. Hönorna skummade såklart inget alls. Sedan så är de alla prickiga på bröstet också, men helt säker kan jag väl inte vara förrän de börjar värpa vilket jag hoppas inte dröjer allt för många veckor nu.

Resterande 9 vaktlar delade jag upp i två grupper, en med förmodade hönor och en med förmodade tuppar. Jag tick det till fem tuppar och fyra hönor. En tupp skummade inte alls men han ser ut som en tupp... sen är han lite mindre och kläcktes ganska sent så han är nog bara lite efter.



Hönsbild

Fine och snälle Mr. Darcy tillsammans med lilla Jane.


Vill ha...

Baby Ducks

Vore det inte underbart med ett par duniga och söta ankungar. Det är det allra senaste som jag har blivit sugen på att skaffa mig i framtiden. En liten bassäng skulle dom ha där dom kunde bada på dagarna och ett litet hus ute i trädgården där de kunde bo på somrarna. På vintern kunde de kanske husera i ladugården....


Uppdatering 23/1 - 2011

  • Svart dvärgkochintupp 50:- (tillsammans med blå hönkyckling 150:-)
  • Avelsägg från Åsbo för avhämtning 10:-
  • Franskjättevaktel tuppar 50:-
  • Matägg 2:-
  • Jag kan även kläcka fram kycklingar till försäljning av blandras eller åsbo. Inom några veckor förhoppningsvis även vaktlar.

Kontakt: [email protected] eller lämna en kommentar.


Dvärgkochinerna

Av de sex ägg som åkt många mil med posten på väg hem till oss blev det fem kycklingar. En utav dessa dog dessvärre när han bara var några dygn gamla, men de andra fyra växer och frodas. Det blev tre blåa och en svart. Jag är ganska säker på att det är två tuppar och två hönor. En svart tupp och en blå och två blåa hönor.


Här ser man de två blå hönorna som står bakom den blåe lille tuppen.



Och här är den svarte lille tuppen.

Äntligen

Jag har ända sedan jag insett att alla mina sex hönor värper väntat på den dagen då alla sex skulle värpa samma dag. Hittills har vi bara fått fem ägg som mest på en dag. Hemma hos mamma och pappa värper de tio nyinköpta lohmanhönorna oftast tio ägg per dag. Men det är ju lite skillnad på värphybrider och lantraser också...

Men igår då äntligen så låg det sex stycken små ägg i redet, hurra!! Och vill ni veta vem som värpt vad se bilden nedan.

Övre raden: Agnes eller Asta, Asta eller Agnes, Agda.
Nedre raden: Anita, Åsbo, Åsbo. (Åsbo innebär såklart antingen Jane eller Lizzie)


Utflytt

Igår blev det dags för vaktlarna att även dom flytta ut till ladugåden. Dels för att de började bli aningens trångbodda samt att vakteldoft eller snarare stank, inte är så angenäm att ha inomhus.
Så nu har jag delat gruppen i två och gjort iordning två burar i ladugården. Just nu är det milt ute och i ladugården är det väl mellan 5-10 grader. När det går mot minus igen ska jag sätta upp en värmelampa över deras burar som jag kan sätta på i nödfall. Får nog göra detta redan ikväll då jag sett att det kan bli minus redan imorn kväll.

I fredags kom min avi på den nya buren till vaktlarna så den har jag och lillan varit och hämtat idag. Får se när orken finns att montera ihop den...

Stackars lille vakteltuppen

Häromdagen möttes jag av en hemsk syn när jag kom till vaktlarna. På något vänster hade en av de förmodade tupparna fastnat med vingen i burgallret. Vet inte hur han har burit sig åt men det såg riktigt illa ut och vingen var alldeles blodig av alla försök att ta sig loss. Jag trodde att jag skulle bli tvungen att ta bort honom samma kväll men jag beslötmig för att vänta och se hur han klarade sig.

Nu ett par dagar senare mår han mycket bättre och är helt läkt. Dom har fantatiskt läkekött dom små liven. Huruvida vingen läkt på rätt sätt eller om han kommer kunna använda den helt normalt i framtiden är jag osäker på.


Blir det bara tuppar?

Jag tycker fler och fler av vaktlarna ser ut att bli tuppar...suck.
Ibörjan såg de honungsfärgade ut att vara två tuppar och fyra hönor. Sen tre tuppar och tre hönor. Nu börjar jag bli rädd att en av de tre hönorna kanske inte har så fläckigt bröst som jag först tyckte... Av de viltfärgade är det tre tuppar och en höna. Så nu hoppas jag att minst två av de tre cremefärgade blir hönor.

Så det ser ut att bli en hel del tuppar till salu om någon vecka. Eventuellt kan jag tänka mig att bara spara en avelsgrupp och därför sälja några par om det blir fler än 4 hönor vill säga. Annars får det väl bli en lite lyxig vaktelmiddag här framöver :-)

Tack Lina för de vackra äggen!


Hunnit med mycket idag!

Idag har vi varit hemma hela dagen så jag har fått en del gjort! Dock inte så mycket städning och tvättning som vore behövligt här inne men både kycklingarna och vaktlarna har fått det fint i sina nya burar.

Kycklingarna har fått flytta ut i ladugården. Där bor de nu i pappas "kycklinglåda" på 1x1m. Med en värmelampa som idag, då det var plusgrader i ladugården, höll en bit över 30 grader ska det nog inte gå någon nöd på dom. Om inte strömmen går vill säga :-(

Vaktlarna har fått flytta in i en större bur men bor fortfarande inne. Men eftersom de är i stort sett fullfjädrade har jag tagit bort värmelampan till dom. Vid närmare undersökning av dem så tror jag att jag misstagit mig lite på könen på de honungsfärgade. Det ska nog vara 3 hönor och 3 tuppar. Men vi får se när de blivit lite större. Men tuppar lär det ju iaf bli över.

Uppdatering 7/1-10

  • Avelsägg för avhämtning kan samlas från min trio åsbohöns. 10 kr/st
  • Fransk jättevaktel. Tuppar 50 kr/st. Ev. något enstaka par tupp+höna 200kr
  • Matägg 2 kr/st
  • Jag kan även kläcka fram kycklingar till försäljning av blandras eller åsbo. Inom några veckor förhoppningsvis även vaktlar.



    Kontakt: [email protected]
    Mina åsbohöns i höstas:


Honungsfärgade vaktlar

Ska man kunna könsbestämma på fjäderdräkten. Honor har prickar på bröstet och hanarna har det inte. Detta gäller även de viltfärgade. Efter att ha pluggat på lite försökte jag applicera detta på mina egna sex små honungsfärgade vaktlar. Jag har kommit fram till att det är 4 hönor och två tuppar. Så en honungsfärgad avelsgrupp blir det ju iaf. Jag hade hoppats att det skulle bli tillräckligt med hönor för att jag skulle kunna ha två avelsgrupper med en tupp och tre hönor i varje. Får se om det blir så. Sen vill jag ju gärna kunna spara av alla tre olika färger eftersom de är så vackra allihopa.

De fyra viltfärgade försökte jag mig också på  att könsbestämma men på två av dem har inte fjäderdräkten hunnit växa till sig så mycket än så jag är fortfarande lite osäker på dom. De cremefärgade får jag försöka könsbestämma på annat sätt.

- Se vilka som gal längre fram. Det är bara tuppar som galer.
- Se vilka som lägger ägg.
- Honor ska vara lite blåaktiga i kloaken.
- Hanar ska få en "bulle" vid kloaken som det kommer skum ur om man klämmer på den. Låter fräscht eller hur?

Färger på vaktlarna

Tack vare lite hjälp från snälla medlemmar på alternativ-forumet vet jag nu vilka färger vaktlarna har.

6 st är honungsfärgade och ser ut så här:

4 st viltfärgade:


3 st cremefärgade:

Fransk jättevaktel

Eftersom min kläckning resulterade i 13 vaktlar kommer några av dem att vara till salu när de blivit könsbestämda.

Det kommer säkerligen främst vara tuppar till salu, men eventuellt också någon enstaka höna beroende på hur många de blir. Mer information om kön, pris samt bilder kommer längre fram.

Matägg säljes

2 kr/st


Gissa kön på kycklingar

Kan man roa sig med när man sittar och tittar på dom små. En utav kycklingarna har mycket större kam än de andra och beter sig allmänt kaxigt och tuppigt så det blir nog en grabb av honom. Men man kan ju aldrig så noga veta, blir spännande att se när de blir stora.

Av dvärgkochinerna tror jag att det blir två av varje. Två blåa hönor och en svart och en blå tupp. Vi får se om det stämmer.

Jag har bestämt mig för att spara en tupp om någon utav de två kycklingarna som kläcktes ur lohmanäggen blir tuppar. Jag vill ha en obesläktad tupp som jag vet kommer från snälla och trevliga individer, inte en tupp som är släkt med Arthur, till min blandisgrupp.

RSS 2.0