Mitt första ankägg!



Tack Kajsa!


Flyttar hemifrån

Idag ska två av mina tuppkycklingar flytta hemifrån. Dom ska få bo hos mamma och pappa för att senare gå tillsammans med deras lohmanhöns. De som ska flytta är de två tupparna som föddes ur lohmanäggen som jag fick av Sara. Då är det två mindre att slakta framåt hösten och det är ju bara skönt!

En liten uppdatering

Det är så skönt att våren äntligen är här. Inte minst för hönsen. Kycklingarna från de två första kläcken går nu tillsammans med de stora hönsen. Bara den senaste kullen behöver fortfarande värmelampa och bor i kycklingbur med värmelampa ute i ladugården.

Tupparna från det första kläcket i december börjar växa till sig. De två som kläcktes ur lohmanäggen ska få flytta hem till pappas höns och ta över sedan pappa fått ta bort sin sussextupp. En tupp ur kullen med grönvärparkycklingar ska jag behålla och på så sätt få in lite nytt blod in min blandrasgrupp.

Jag hoppas att jag ska kunna fixa det sista med sommarhuset till ankorna i helgen så att de kan få flytta ut ur ladugården och gå fritt här hemma. Bara att hoppas att de inte försvinner från oss...

Vaktlarna växer även till sig och nu dröjer det snart inte så länge tills de flesta av dem ska få flytta härifrån.

kläckaren är också i full gång. Denna gång med ett gäng med 19 åsboägg men även 6 ägg som jag fått med posten som det ska bli spännande och se vad det blir av ;-)


Mina raser: Myskanka

Myskanka

En trevlig anka som är tystlåten jämfört med andra ankraser. Många håller den i sin villaträdgård för att bli av med "mördarsniglar". En härdig anka som tål stora värmeväxlingar och kalla temperaturer, den håller sig gärna utomhus när det är upp till -20 grader.

Myskankan lägger ca 70st vita till gulaktiga ägg som väger ungefär 70g/styck. Dom kan få fram 2-3 kullar per år med 12-20 ungar per gång. Dom ruvar sina ägg i 34 dagar.

Myskankan finns i olika färger, men svart/vita är nog vanligast. Könskillnaden mellan hona och hane är stor.I jämförelse med honan, så har hanen en mer utbredd och vårtigare ansiktsmask och väger betydligt mer.
Vikt hona 2,5-3 kg, hane 4-4,5 kg.

Myskanka.jpg        Myskanka.


Kalle och Kajsa

Passade på att bada lite balja i solskenet! Finns det hjärterum...



Mina raser: Åsbohöns

Åsbohöns

En härdig och robust svensk lantras. Lägger ca 150 ägg per åroch ca 40% av hönorna ruvar.
Varierar mycket i färg: Viltfärg, svart, blått, vete m.m.
Hönan väger 1-1,5 kg, tuppen 1,5-2 kg. Äggen ca 45-50 g.

Här hemma finns just nu en tupp och två hönor. Mycket trevliga höns enligt min mening. Tuppen tar god hand om sina hönor, visar dem vart maten finns, passar på dem och visar vart de ska värpa.




Vaktelbilder



Dom små bebisarna växer så det knakar. Ser ut att bli en del olika roliga färger också. På bilden nedan är två små åsbokycklingar med på ett hörn...


RSS 2.0