Bye bye

De senaste veckorna har jag haft lite problem med mina tuppar. Som ni tidigare läst så har ju Arthur flugit på min son vid ett tillfälle. Han har även flera gånger visat missnöje mot mig när jag kommer för att hämta ägg osv...
Dessutom har han och August börjat bråka lite till och från.

Så nu har jag bestämt mig. Arthur och August kommer hamna i grytan eller möjligtvis frysen inom en snar framtid. Mr. Darcy får bli ensam tupp med hönorna så länge. Sen hoppas vi att vi kan kläcka fram nån fin och snäll liten tuppkyckling som vi kan behålla som kan få rå om de stora hönorna. Gärna en från lohmanäggen så vi får en obesläktad tupp till blandrastjejerna.

Nu håller vi tummarna!

Efter att ha vilat har äggen nu descinfiserats (stavning?) och nu ligger de i en varm och go kläckare!

Sen kunde ju jag inte låta bli att stoppa i lite annat också förutom de 16 vakteläggen, för det fanns ju plats för så mycket mer... Och det kostar lika mycket att ha igång en halvfull kläckare som en proppfull.

Så där i finns nu också:
6 dvärgkochinägg
5 lohmanägg (ev. blandning isbar-lohman)
8 blandade ägg från Jane, Lizzie, Agda, Agnes och Asta. Inga Anita ägg eftersom hon är kochinblandning och mitt otränade öga är rädd att blanda ihop de kycklingarna med de renrasiga dvärgkochinerna.

Nu håller vi tummarna för att så många som möjligt av äggen kläcks...


Vaktelägg

Idag har jag varit hos min namne utanför Herrljunga och hämtat lite franska jättevaktel-ägg. Inte för att dom är så jättestora direkt, men större än många andra vaktelägg är dom iaf. Nu ligger dom och vilar för att imorgon stoppas i den nya kläckaren. Kläckaren har jag haft igång sedan i onsdags och den har hållt temperatur och luftfuktighet jämt under de senaste dagarna.

Vaktlar växer mycket snabbare än hönskycklingar och kan börja värpa runt 8 veckor. Så nu hoppas vi att det blir några små så vi kan ha vaktelägg till påsk. Söta som både dekoration i påskriset men även en delikatess till påskmiddagen!



Vilka värper egentligen?

Här hemma varierar nu äggantalet från dag till dag mellan en till fem som mest. I förrgår var en sådan dag. På förmiddagen plockade jag in tre ägg. Blev nöjd eftersom det bara hade varit runt två om dagen det senaste. När jag några timmar senare skulle ge hönorna lite mat fanns där två ägg till. Wow, fem ägg på sex höner är ju inte illa pinkat om man säger så.

Så här tror jag att mina hönor värper.

Agnes - stora ljusa ägg
Agda - stora ägg som är lite mörkare än Agnes
Asta - typ likadana ägg som Agnes
Anita? - litet brunt ägg drygt 30g, mörkare än Agdas ägg.

Sen är frågan om Jane och Lizzie har börjat än? Dagen då vi hade fem ägg hade vi även ett ägg som såg ut som Agda och Astas men som vägde betydligt mindre. Det känns som om Anita borde vara den som lägger minst ägg med tanke på att hon är minst, eller ja, hon kanske kan väga nästan som åsbotjejerna men hon är inte så hög, utan mer kompakt. Dessutom så borde åsbohönorna inte lägga så bruna ägg utan mer beiga som Agnes och Asta gör.

Igår kom endast ett ägg. Men idag har jag redan hunnit plocka fyra stycken. Så idag kom ett andra litet brunt ägg. Även detta runt 30 gram.

Mina fina ägg!



Igår kom ett litet brunt ägg. Kan det vara Anitas?


Blogg-award!

Varsegod alla läsare (2) här kommer ett inlägg om litteratur bland alla höns och tuppar!

Tack Bea för blogg-awarden!



Med den lilla utmärkelsen kommer det dock lite regler. Dels måste man...

1. Tacka den eller de man fick priset av.

2. Klistra in prismärket på din egen blogg.

3. Nämna tre av dina favoritförfattare samt en bok av varje författare.

4. Tillsist, skicka priset vidare till fem andra bloggare som du tycker förtjänar det!


Mina favoriter:

Jane Austen - Stolthet och fördom
Faktum är att alla mina åsbohöns heter namn ut Austens värld. Åsbo och Austen låter ju lite likt eller hur?
Just nu finns Darcy, Lizzie och Jane här hemma.

Saga Borg - Första triologin i Jarastavensvandring.
Spänning, fantasy, romantik och passion - allt i ett.

Stephenie Meyer - Sista boken får det nog bli.
Kanske är jag för gammal för dessa böcker, kanske inte? Men bra är de i alla fall.

Nu till mina nomineringar: Efter som jag främst läser min systers bokblogg samt min mans träningsblogg så får jag skicka en nominering till Henrik!!


Här är den!





Monterad med svenska kontakter redan från början, så några adaptrar behöver jag inte köpa till varken kläckaren eller värmetaket. Jag har i stort sett monterat klart den. Ska bara plugga i sladdar och slangar samt fixa en bra flaska till vattnet som ska hålla luftfuktigheten sen är jag klar. Den är såå fin och jag längtar tills jag kan köra en första testomgång!


Nytt utseende

Som ni ser så har jag gjort ett försök att ändra utseendet på bloggen med mina knappa datorkunskaper. I framtiden hoppas jag på att kunna fixa fram en mer avancerad design, men det här får duga för nu.

Vill också ha...

Dvärgkochiner: Söta, små och fluffiga. Finns i massa olika färger och ruvar mer än gärna!

Höna


Tupp


Snart är den här!

I fredags kom avin, men den hann jag inte se innan vi åkte till Växjö. Men på måndag kan jag hämta ut min kläckare. Hurra!!

Snabbt gick det också. Fem arbetsdagar från england är inte dåligt!

Önskelista i bilder!

Faveroller: Stora, goda och med lustigt "skägg"!

(bild från wikipedia)

Chabo: Små, söta och trevliga höns.


Apenzeller: Fräcka och lägger vita ägg


Maran: Lägger så vackra mörka ägg.


3x3= ingen äggbrist

De senaste tre dagarna har det kommit tre ägg om dagen, underbart! Trots att vi delat ut diverse smakprov för att locka framtida spekulanter råder för närvarande ingen äggbrist. Senast igår gav vi bort 12 stycken. Vi får nog börja äta lite mer här hemma eller baka.

Ett ägg om dagen, håller ordning på magen?


Så var det gjort!

I helgen knappade jag iväg en beställning på en äggkläckare + lite annat smått och gott!

Den här blev det tillslut: En King Suro från RCom


Tre ägg i redet!

Senast i går skällde jag på hönsen eller ja, de fyra som ännu inte börjat värpa. Trodde länge att jag skulle få vänta med ägg tills våren för vem vill värpa mitt i mörka hösten och vintern. Men eftersom två av hönorna (Agda & Agnes) började i mitten på oktober så tyckte jag att de andra också gott kunde värpa lite. Iaf Anita och Asta som är lika gamla. Jane och Lizzie är ju bara ett par veckor yngre så dom borde också snart vara på g.

Men imorse låg det alltså tre ägg i redet istället för två. Ett brunt, ett ljusbrunt och ett ännu ljusare ägg. Det sistnämnda lite mindre och lite smalare, vad jag skulle kalla ett första gångs ägg. Undrar just vem som varit framme?


Baja baja baja tupp!

Ja, aja baja på Arthur som var så dum och flög på stackars Vidar när han bara ville titta lite närmare på alla dom fina hönorna...

Härom dagen när vi kom hem från dagis spatserade hönorna och tupparna glatt ute på gräsmattan. Vidar som var först ur bilen får syn på dom och börjar springa mot dom. Jag ropade åt honom att han skulle vänta på mig, men det örat hörde han inte på. Precis när jag fått ut Axelina ur bilen ser jag hur Vidar står brevid tuppen Arthur och kikar. Puh, det där går ju bra, tänkte jag. Men så fort Vidar vände ryggen till Arthur för att gå in mot huset attackerar han. Han biter sig fast i bak på Vidars jacka och flaxar och kacklar. Vidar blir ju såklart jätterädd och ropar efter mig.

Hade jag inte burit på en niomånaders bebis och en mindre väska hade jag tryckt ner Arthur i backen för att sanneligen visa vem som bestämmer här. Men nu gick ju inte det. Men jag tror ändå att jag gjorde mig förstådd där jag stod och vrålade, viftade med en väska och sparkade med benen. Arthur fick en knuff i bröstet och beslöt sig därefter att skynda in till sina väntande kompisar under rhododendronen.

Jag blev själv lite förvånad för ingen av tupparna har visat några aggressiva beteenden tidigare. Men jag vill ju gärna kunna ha dem ute i trädgården utan att barnen ska behöva bli skrämda. Men eftersom jag har två till så lider jag ju ingen brist på dem direkt. Det kanske får bli helstekt tupp framöver istället!


RSS 2.0